Eerste voetbalclub in Antwerpse voor kinderen met autisme: “Ze vallen tussen reguliere voetbal en g-sport”
MORTSEL/BORGERHOUT/HOBOKENIn Mortsel werd de eerste Antwerpse autivoetbalploeg opgestart voor kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis (ASS). De Borgerhoutse vrijetijdsorganisatie ‘De Wereld van Rayaan’ startte het initiatief uit hoge nood: “Ouders vroegen ons meer en meer om sportinitiatieven op te richten voor kinderen met autisme.”
In 2016 startte Nadia Ould Aissa uit Hoboken de vereniging ‘De Wereld van Rayaan”, genoemd naar haar intussen dertienjarige zoon met ASS, een lichte vorm van autisme. “Ik was zelf op zoek naar vrijetijdsbeleving op maat van mijn zoon, maar ik kon eigenlijk niks vinden”, herbeleeft Nadia. “Dan heb ik zelf maar iets uit de grond gestampt, samen met mijn vriendin Dorothée Leveugle uit Borgerhout, die ook een zoon met autisme heeft. Met onze vereniging nodigen we kinderen en jongeren van zes tot zestien uit. We zetten verschillende projecten op poten rond vrije tijd, inclusie en jeugd. Onze tweewekelijkse activiteiten variëren, op vraag van de ouders en op maat van het kind. We hebben workshops, sportactiviteiten, koken, knutselen, noem maar op.”
(lees verder onder de foto)
Nieuwe autivoetbalclub bij VC Mortsel O.G. © Benoit De Freine
Prikkels
Dorothées intussen tienjarige zoon heeft nog een tijdje bij de reguliere ploeg van VC Mortsel O.G. gevoetbald. “Maar dat lukte niet altijd even goed”, zegt Dorothée. “Het lawaai van enthousiaste ouders en supporters langs de zijlijn, al die prikkels op en rond het veld, kinderen met ASS hebben het daar heel moeilijk mee. Maar een alternatief bestond er nog niet in of rond Antwerpen.”
Noodzaak
“G-sport is ook geen optie want kinderen met ASS en normale tot hoogbegaafdheid vallen een beetje tussen de reguliere en de g-sport door”, benadrukken Nadia en Dorothée. “We krijgen soms radeloze ouders over de vloer bij De Wereld van Rayaan, omdat hun kind nergens kan aansluiten om te sporten. Net zoals we vier jaar geleden onze vereniging hebben opgestart, zijn we nu een jaar bezig geweest om de autivoetbalclub op te starten, uit noodzaak. We zetten in op individuele aandacht, bewegen, kleinschaligheid en vooral heel veel plezier zonder prestatiegerichtheid.”
(lees verder onder de foto)
© Benoit De Freine
Auticoach
De Wereld van Rayaan creëerde in samenwerking met VC Mortsel een prikkelarme omgeving. De autiploeg kan trainen op momenten dat er geen enkele andere ploegen van de club spelen of trainen. Ze investeerden ook in materiaal zoals oorbeschermers om prikkels af te remmen en zochten een geschikte trainer uit die een sterke band met de jongeren opbouwt. Nadia en Dorothée wonen de trainingen als maatschappelijk werkers of zogenoemde auticoaches zelf ook mee om aan te moedigen en tips te geven aan de trainer.
Inspireren
“We zijn enorm blij dat VC Mortsel zo enthousiast in ons verhaal is gestapt”, zegt Nadia. “De trainer heeft na enkele trainingen al een goede verhouding met de kinderen. Dat doet ons enorm plezier. Momenteel hebben we een tiental voetballers tussen acht en twaalf. We mogen om evidente redenen geen te grote clubs maken, dus we spelen met het idee om ook een autiploeg op te richten voor kinderen jonger dan acht. Misschien kunnen we in de toekomst wel kleine toernooitjes organiseren tegen Oost-Vlaamse of Nederlandse clubs? Of kunnen we andere voetbalclubs in het Antwerpse inspireren?”
“Of mijn zoon Rayan zelf ook mee voetbalt? Neen”, lacht Nadia. “Die houdt meer van basket. Ook daar zijn we mee bezig. Dat is de volgende stap.”
© Benoit De Freine
© Benoit De Freine
© Benoit De Freine
© Benoit De Freine
© Benoit De Freine
© Benoit De